Cripta de la Colònia Güell

Interior cripta esglèsia de la Colónia Guell

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1890 - 1917

ADREÇA

Carrer Claudi Güell, s/n, Colònia Güell, Santa Coloma de Cervelló

http://www.gaudicoloniaguell.org/

PART DE

La Colònia Güell es va començar a construir l’any 1890 a iniciativa de l’empresari Eusebi Güell a la seva finca de Can Soler de la Torre, situada al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló.

En el seu afany de procurar millores socials per als seus treballadors, Güell encarrega la construcció d’equipaments a diversos arquitectes i confia a Antoni Gaudí la construcció d’una església. L’empresari no li imposa cap tipus de límit, ni de pressupost ni de tipus d’obra i, per a l’arquitecte, el projecte serveix de banc de proves per a la construcció de la Sagrada Família. Però l’obra va quedar inacabada, només se’n va arribar a construir la nau inferior, i és per aquest motiu que l’església es coneix popularment com a cripta.

UNA COLÒNIA DIFERENT

Les colònies industrials de finals del segle XIX disposaven de les darreres tecnologies industrials i oferien feina i allotjament als seus treballadors. A canvi només demanaven fidelitat a l’empresa que, malgrat tot, mantenia unes condicions laborals molt exigents.

Eusebi Güell va adoptar el model de les colònies industrials del moment a Catalunya, però va dotar a la Colònia Güell dels equipaments escolars, socials i religiosos necessaris, i va encarregar els projectes i la direcció de les obres als millors arquitectes modernistes.

Façana exterior cripta de la esglèsia de la Colónia Guell

UN BANC DE PROVES

Amb la indústria tèxtil funcionant a ple rendiment, l’any 1898 Güell encarrega a Gaudí l’església que havia de presidir el conjunt dalt d’un petit turó situat en un extrem de la urbanització. L’arquitecte va aprofitar l’encàrrec per assajar formes i solucions constructives per aplicar a major escala al Temple de la Sagrada Família, obra en la qual treballava des de feia prop de 15 anys.

En els estudis previs del projecte, Gaudí va comptar amb l’habitual ajuda del seu fidel col·laborador, Francesc Berenguer, que el va acompanyar fins que va morir l’any 1914. També hi van col·laborar els arquitectes Joan Rubió, Josep Canaleta i especialment l’enginyer Eduardo Goetz per als càlculs de l’estructura. 

UNA MAQUETA INNOVADORA

Els treballs del modelista Joan Beltrán i el fuster Joan Munné van ser decisius per a la confecció de les diferents maquetes del projecte i especialment de la gran maqueta polifunicular, un original instrument de projecció arquitectònica ideat per Antoni Gaudí.

Aquesta maqueta va ser un enginyós model construït amb tela, cordes i petits pesos que permetia deduir unes formes arquitectòniques directament dictades pel comportament estàtic de l’edifici projectat.

Estava ubicada en un cobert a tocar del futur edifici, on també hi havia l’estudi de Gaudí.

Detall arcs interiors cripta Colónia Guell
Detall sostre cripta Colónia Guell
Detall columnes interiors cripta Colónia Guell

OBRA INACABADA

La primera pedra de l’església es va col·locar el 4 d’octubre de 1908. Les obres es van mantenir sota la direcció de Gaudí fins al 3 d’octubre de 1914, quan la família Güell va decidir no continuar la construcció de l’església per motius que no estan documentats.

En aquell moment s’havia acabat el basament que comprenia la capella inferior, coneguda com la cripta, i el porxo annex, espai sobre el qual s’havia de construir l’escalinata d’accés al temple. Al pla superior hi havia d’anar la nau principal, que seria rematada per diverses torres i el cimbori central, però només es van construir les llindes del pòrtic.

Ja sense Gaudí, per tal de poder obrir l’església al culte, es va construir una coberta amb un cert aire de provisionalitat i també un campanar. La consagració de l’església es va fer el 3 de novembre de 1915. Els treballs es van allargar fins al 1917.

Torre exterior esglèsia Colonia Guell

Passada la guerra civil espanyola, la fàbrica va canviar de propietaris i el 1973 va cessar la seva activitat. En el decurs del temps, es van fer diverses intervencions en altars, murs i entorn. L’any 1990 el conjunt de la Colònia Güell va ser declarat Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric i posteriorment van començar les obres de rehabilitació. La darrera restauració rellevant es va fer el 2002.

Detalls decoratius de Gaudí a la Colónia Guell

D’ESGLÉSIA A CRIPTA

En el moment d’aturar les obres de l’església, Gaudí només havia pogut construir la capella inferior i és per aquest motiu que popularment se la coneix com a Cripta de la Colònia Güell, encara que formalment no ho sigui.

Uns dibuixos no signats, però raonablement atribuïbles a Gaudí, així com les fotografies de la maqueta polifunicular, ens ajuden a fer-nos una idea de la forma final que el projecte podria haver tingut. Ho diem així de forma intencionada, ja que és ben conegut que Gaudí improvisava constantment i, per tant, el final dels seus treballs era poc previsible.

Detall rajola exterior Colonia Guell
Banc dissenyat per Gaudí Colónia Guell
Finestra de ferro forjat Colonia Guell
Pila baptismal de Gaudí Cripta Colónia Guell

EXTRAORDINÀRIA QUALITAT ARQUITECTÒNICA

És interessant assenyalar la varietat i la procedència de molts i variats materials utilitzats i reutilitzats per Gaudí en aquesta primera fase de l’església. Pedres basàltiques i calcàries, totxos variats, escòria de fosa, ceràmica, vidre i forja combinen les seves textures i colors per aconseguir una integració magistral de l’edifici amb el seu entorn.

Tant l’espai interior com la formulació exterior de la cripta és d’una qualitat arquitectònica extraordinària. Gaudí ens ofereix un manifest arquitectònic pòstum que expressa de forma pobra i emotiva la sublim i indivisible harmonia entre arquitectura i arts aplicades. Un espai únic en el qual es crea magistralment l’atmosfera de recolliment pròpia del lloc sagrat, un treball d’indiscutible autenticitat i una de les millors obres d’Antoni Gaudí.

Finestra de ferro forjat Colonia Guell

HORARIS

Horari d’hivern: feiners de 10 h a 17 h / caps de setmana i festius de 10 h a 15 h

Horari d’estiu: feiners de 10 h a 19 h / caps de setmana i festius de 10 h a 15 h

Tancat: 1 i 6 de gener, Diumenge de Rams, Divendres Sant i 25 i 26 de desembre

 

COM ARRIBAR

Cotxe: Accés des de la carretera B-2002 entre Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló. Des de la C-31 (direcció Sant Boi de Llobregat), la C-32 (sortida 53) i A2 i A7 (direcció Sant Boi de Llobregat).
FGC: Des de Plaça Espanya, Barcelona. Línies S33, S8 i S4. Trens cada 15 minuts. Estació Colònia Güell

 

 

SERVEIS

Wifi al Centre d’Atenció de Vistants, àrees de descans, pàrquing gratuït per a vehicles i autocars, serveis i botiga.

 

material de recerca relacionat

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar