Torre Bellesguard

Exterior Torre Bellesguard

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1900 - 1909

ADREÇA

Bellesguard, 16 - 20, Barcelona

http://bellesguardgaudi.com/

El lloc on Gaudí construeix la Torre de Bellesguard és una porció de terra amb més de 2.000 anys d’història. S’hi han trobat restes arqueològiques que demostren que, des dels temps dels ibers, aquesta zona sempre ha estat habitada. L’abundància d’aigües subterrànies i les vistes panoràmiques de 360º sobre la ciutat de Barcelona converteixen Bellesguard en un emplaçament estratègic.

La importància de la finca, tanmateix, es deu al seu passat medieval. L’any 1408, Bellesguard es converteix en seu reial i papal: durant dos anys va ser la residència fixa del rei Martí I l’Humà, últim comte de Barcelona, i la residència temporal de Benet XIII, més conegut com a Papa Luna.

INSPIRACIÓ EN EL PASSAT

Aquest passat medieval com a llar de l’últim rei català és el que inspira a Antoni Gaudí. L’arquitecte crea una obra carregada de simbolisme, a mig camí entre el modernisme i el gòtic, en la qual narra la biografia de Martí l’Humà, els fets que van tenir lloc a Bellesguard els últims anys de la seva vida i la dissortada sort del monarca i del regne a la seva mort sense descendència.

L’edifici que construeix Gaudí per encàrrec de Jaume Figueras no és només la torre, sinó que constitueix tot un conjunt monumental. El projecte comprèn la reconstrucció dels murs que envolten la finca, la restauració i consolidació de les restes de l’antic palau d’època medieval i la construcció del viaducte, on inicia l’experimentació al voltant del pòrtic de columnes que culminarà en el pòrtic de la Bugadera del Park Güell.

Detall rajola Torre Bellesguard
Exterior murs finca Torre Bellesguard
Detall barana ferro forjat Torre Bellesguard
Detall lampara entrada Torre Bellesguard

PISSARRA I TRENCADÍS

L’estructura de la Torre Bellesguard està revestida de pedra de pissarra pròpia de la zona, seguint amb el seu estil d’estudiar i usar la geologia i la topografia del lloc. Aquesta pedra de tonalitats verdes, grises i beix infereix a l’edifici un marcat aspecte medieval, alhora que permet generar múltiples jocs de llum, fent que llueixi d’una manera totalment diversa en dies assolellats o en dies de pluja.

Exterior terrat Torre Bellesguard
Font mosaic rajola ceràmica Torre Bellesguard

Aquesta pell de pissarra que revesteix Bellesguard, així com la utilització generalitzada del trencadís de pedra que dóna relleu a portes i finestres, són dues tècniques que Gaudí utilitza per a trencar la linealitat que, per força, ha de fer servir en els merlets i en les línies generals de la casa, responent a la voluntat de crear un castell amb reminiscències gòtiques en homenatge al monarca.

LES INNOVACIONS DE GAUDÍ

En aquesta obra Gaudí crea elements inèdits, com la rosassa que es troba al centre de la façana principal, anomenada “Estrella de Venus”, un exemple únic de vidriera tridimensional. La seva càrrega simbòlica ens indica el coneixement de la història que tenia l’arquitecte i la seva voluntat de fer dialogar el present (la casa) i el passat (les restes medievals) amb les portes respectives enfrontades, al més pur estil de l’home de la Renaixença que era. 

Alhora, Gaudí es reinterpreta a si mateix a Bellesguard, on podem veure una gran quantitat de solucions estructurals, constructives i ornamentals que ja trobem en alguns edificis primerencs o que apareixeran ben aviat en altres obres del període 1900-1910, segurament el més fecund de la seva trajectòria professional. 

Detall rosassa "Estrella de Venus"

Uns bons exemples són la planta semisoterrània construïda amb uns potents pilars i voltes, que ens reporten al Palau Güell; el pinacle característic en Gaudí amb la seva creu de quatre puntes i, en aquest cas, amb una corona i una senyera en espiral, en clara al·lusió al passat reial de la finca; i la construcció de les magnífiques golfes com a sala de música, que recorden la nau central de la Sagrada Família.

Creu quatre puntes Torre Bellesguard
Vidriera finestrals interior Torre Bellesguard
Detall bigues sostre interior Torre Bellesguard

VISTES EXCEPCIONALS

A la part superior de les terrasses, Gaudí projecta un camí de ronda que recorre les quatre façanes, amb unes vistes privilegiades sobre la ciutat de Barcelona, que li fan merèixer el seu nom, Bellesguard, que es por traduir per Bella Vista.

Bellesguard és, doncs, un castell gaudinià escortat per un gran drac, el Drac de Bellesguard, un dels seus tresors més ben guardats, testimoni de l’esdevenir del temps i els canvis.

 

Torre principal Bellesguard
Banc rajoles ceràmiques Torre Bellesguard
Banc rajoles ceràmiques Torre Bellesguard
Detall ferro forjat iluminació Torre Bellesguard

HORARIS

Horari: De dimarts a diumenge, de 10 h a 15 h.
Tancat: 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre.
Obert tots els festius.

 

COM ARRIBAR

Autobusos: 22, 58, 60, 75, 123 i 196.
FGC: Pl. Catalunya - Av.Tibidabo. Av. Tibidabo.

 

TRANSPORTS TURÍSTICS

Bus Turístic: Ruta blava Tibidabo
Barcelona City Tour: Ruta Est Tibidabo
Tramvía Blau: Av. Tibidabo. Pl. Doctor Andreu

 

SERVEIS

Audioguies, WC, màquina de begudes, tenda i informació turística.

Visita àudio guiada. De dimarts a diumenge. Sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, japonès i rus. 9€
Visita guiada. Dissabtes i diumenges a les 11 h en anglès. Dissabtes a les 12 h en castellà. Diumenges a les 12 h en català.
Visites especials, fora d'horari, amb refrigeri o en altres idiomes, a concertar.

Activitats infantils i escolars.

Lloguer dels espais per a esdeveniments.

 

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar